Altid seneste nyt om FCK med vores live nyheder
FC København (i dagligt sprog blot FCK) er en af landets yngste professionelle fodboldklubber, og alligevel landets absolut mest dominerende i 00’erne og 10’erne. Klubben er også i det ambitiøse og storsatsende selskab af danske FC-klubber, hvor også de yngre klubber FC Midtjylland (FCM) og FC Nordsjælland (FCN) er at finde. Dette er da også én af faktorerne for den store rivalisering med Brøndby IF (BIF), da traditionsklubben på Vestegnen dyrker et stort had mod moderne fodbold og FC-klubber. Derudover består rivaliseringen selvfølgelig af begge klubbers lokation i landets hovedstad, København, og deraf også navnene på deres indbyrdes derbys, Slaget om København samt Nyklassikeren, som altid optager mange overskrifter og store nyheder i landets medier, når de finder sted. Som et led i denne rivalisering kalder FCK og fansene da også sig selv for ”Byens Hold”.
Ung historie, enorme meritter
Trods den unge alder er historien allerede enorm for hovedstadsklubben. Det kan understreges med hele 15 DM-titler, 9 pokaltriumfer samt hele fem gange The Double, som flest af alle danske klubber. Dette på blot lidt mere end 30 år! Derudover har FC København også været den klart mest indflydelsesrige i forhold til at få dansk klubfodbold på det store europæiske fodboldlandkort.
Overbygningen af de to traditionsrige Københavner-klubber
Løveklubben blev stiftet i år 1992, men som en overbygning på de to store og gamle hovedstadsklubber Kjøbenhavns Boldklub (KB) og Boldklubben 1903 (B1903). En fusion eller sammenlægning af klubberne er der dog langt fra tale om, da det kun er en overbygning med samarbejde om et førstehold i herrefodbold – og for nyligt også et kvindehold.
Begrundelsen for dette samarbejde er kompleks, men overordnet set handlede det først og fremmest om økonomiske grunde for begge klubber. Det var da derfor også et forslag, som kom mere af tvang end egentlig lyst. Historisk set har klubberne altid været store rivaler i København – hvor de endda har haft delt hjemmebane i årtier på det daværende Københavns Idrætspark – og har i årevis skiftevis domineret dansk klubfodbold. B1903 stod i den situation, at klubbens sugar daddy, ejendomsmatador Alex Friedmann, da rygter sagde, at han snart ville trække sig og ikke længere bidrage økonomisk til driften. KB stod med en helt anden økonomisk udfordring, nemlig at omkostningerne for at leje sig ind i Københavns Idrætspark, klubbens hjemmebane, som var under en stor renovation til det senere PARKEN, var for svære at bære for klubben.
5 klubber kunne have været med i FCK, 2 endte med at være det
I de tidlige og uformelle samtaler om et kommende storhold i København var klubberne Kjøbenhavns Boldklub, Boldklubben 1903, Boldklubben Frem, Lyngby Boldklub og Fremad Amager en del af. Lyngby Boldklub trak sig dog tidligt fra snakken, og deltog derfor aldrig i de mere formelle forhandlinger. Et konkret og formelt udkast blev præsenteret i år 1990, hvor det var planen, at de fire øvrige klubber var deltagende i projektet – der gik dog ikke længe efter, at planerne blev præsenteret, at både Boldklubben Frem og Fremad Amager trak sig fra projektet. Tilbage var derfor B 1903 og KB, og faktisk endte det med, at KB også trak sig til sidst. Det daværende bestyrelsesmedlem og tidligere cheftræner i Kjøbenhavns Boldklub, Niels Christian Holmstrøm, opgav dog ikke så let, da det i hans opfattelse var den eneste fremtid for topfodbold i hovedstaden. Han fortsatte derfor arbejdet med en mindre arbejdsgruppe af folk fra Boldklubben 1903 med et nyt og forbedret forslag. Til sidst lykkedes det parterne at komme til enighed, og i 1991 kunne klubberne – i lokaler i det nyrenoverede PARKEN – præsentere landets nye klub, FC København.
Du og jeg har måske bidraget til dannelsen af FC København
Bygherren af det renoverede PARKEN, holdingselskabet Baltica, som ejer pensionsselskabet Danica, og som også blev hovedsponsor, så det dog som helt afgørende for det nye store nationalstadion, at et dansk tophold skulle have hjemmebane på stadionet til dagligt. De bidrog derfor også økonomisk til projektet, hvilket har været ét af de afgørende faktorer for det positive udfald. Den uafhængige forretningsmand i FC København blev Harald Nielsen, og det var vigtigt for begge klubber, at FCK’s første formand hverken havde baggrund i hverken B1903 eller KB.
Ældgammelt og stolt fundament bag overbygningen, FCK
Bag FC København, som kun er lidt over 30 år gammel, ligger dog et ældgammelt fundament i klubberne Kjøbenhavns Boldklub og Boldklubben 1903. Kjøbenhavns Boldklub blev grundlagt i året 1876, og ifølge klubbens eget udsagn er KB den ældste – stadig eksisterende – ikke-britiske klub i Europa. Inden sammenlægningen med B1903 har klubben vundet hele 15 danmarksmesterskaber, og er derfor den mest vindende danmarksmester i historien. Boldklubben 1903 er en klub fra forstaden Gentofte, som blev grundlagt 27 år senere end KB, i året 1903. Inden sammenlægningen med KB har klubben vundet 7 danmarksmesterskaber, og året inden sammenlægningen – i Superligaens første leveår – var B 1903 da også en del af netop Superligaen, mens KB kun var at finde i næstbedste række. I samme år leverede Boldklubben 1903 også det største bidrag til klubbens historie, da man lykkedes med at slå de tyske mastodonter Bayern München med hele 6-2.
De blåhvide farver og løvelogoet
I forbindelse med præsentation af den nye klub, blev der også fremlagt et nyt – og nu yderst velkendt ikke bare i Danmark men hele Europa – logo. Det ikoniske løvehoved, som præger hele den centrale del af det cirkelformede logo, er inspireret af Københavns gamle byvåben, som blev præget af to løver, mens løverne også symboliserer dyrenes konge samt egenskaberne styrke og mod. Logoets og klubbens nye identitets farver blå og hvid var ikke kun arvet fra KB’s blå-hvide farver, men også med inspiration fra den spanske kongeklub Real Madrid, som man gerne ville identificere sig med. B 1903’s røde farve blev en del af logoet i en sammenblanding med det danske flag.
Den første udgave af FC København
Det første hold var domineret af spillere – herunder landsholdsspilleren og tidligere KB-spiller Torben Piechnik, som var med til at vinde EM i 1992 – og trænere fra B1903, som da også nød langt større sportslig succes end KB op til sammenlægningen. Dog fik klubben træningsanlæg på KB’s anlæg på Peter Bangs Vej på Frederiksberg, hvor FCK også den dag i dag har hjemme. Derudover fik det nye hold dog også tilgang fra KB af de to stortalenter og tvillinger Martin og Michael Johansen.
Enorme ambitioner for fremtiden i hovedstaden
Ambitionerne i den nye storesatsning i Hovedstaden var ikke små. For det første ville man i hver sæson enten ende i top-3 i Superligaen eller vinde den danske pokalturnering. På den vis ville klubben nemlig kvalificere sig til europæiske fodbold hvert år (hvilket kun er misset en enkelt gang i klubbens historie). For det andet ville man sikre en kontinuerlig bæredygtig økonomi. For det tredje ville man opbygge en af landets største fanskarer. For det fjerde ville man have opbygget et stort sponsornetværk. For det femte ville man spille offensivt og spændende fodbold. For det sjette, og sidst men ikke mindst i forhold til det danske flag i logoet, ville man for alvor have sat dansk klubfodbold på det europæiske fodboldlandkort.
Den gode startede varede kun kort for FCK
Lidt specielt, da overbygningen jo havde overtaget B1903’s licens, var FCK’s første kamp en europæisk kamp mod schweiziske Grasshoppers FC i Toto Cuppen. Den endte med en sejr på 2-1, og så var forventningerne til fremtiden ligesom sat. Der skulle da heller ikke gå længe i klubbens spæde start, før disse forventninger til fremtiden blev stadfæstet. I sit første leveår vandt FC København sit første danmarksmesterskab, som kunne sikres på Brøndby Stadion mod de nye rivaler i sidste spillerunde. De forventningsfulde måtte dog finde tålmodigheden frem, for i næsten resten af 90’erne gik det kun én vej – nedad. Dette blev også manifesteret i historiebøgerne med klubbens måske mest pinlige nederlag på hele 0-5 mod et tjekkisk bundhold i 1995 samt slutpositioner på 6.-8. pladsen i den danske Superliga i perioden 1995-2000 – med undtagelse af bronzemedaljerne i 1998.
‘Don Ø’-æraen og PARKEN Sport & Entertainment tager sin start
Hvis vi siger Don Ø-æraen, så er der ikke mange danske fodboldfans, som ikke ved, hvad vi taler om – og en æra under ny frontfigur Flemming Østergaard var det i høj grad! Don Ø tiltrådte som ny administrerende direktør i FC København i 1997, og derfra var udviklingen i klubben som er raket med retning mod månen. Allerede i 1998 kunne den nye direktør foretage den – på daværende tidspunkt og helt indtil de senere år – største spiller transfer i dansk klubfodbolds historie. Her hentede han selveste EM-vinder Brian Laudrup i Chelsea til en samlet pris på ca. 12-13 mio. danske kr., en helt uhørt transfer overgangssum på dette tidspunkt i historien. Årets efter hentede Don Ø en sportsdirektør ind, KB-koryfæet Niels Christian Holmstrøm, som i dag er bestyrelsesformand for PARKEN Sport & Entertainment.
FC København med ‘Don Ø’ i spidsen skaber også nyheder uden for fodboldverdenen
Den nye duo i toppen af FC Københavns hierarki brugte herefter et par år på at få rettet til i klubbens organisation, strategi og målsætninger, og efter bronzemedaljerne i 1998 tog man i årrækken 1998-2003 point fra europæiske storklubber, som Chelsea, Glasgow Rangers, Lazio og Ajax Amsterdam. Det økonomiske fundament i klubben blev mere end bare stabiliseret, og organisationen voksede fra blot en håndfuld medarbejdere til hundredvis af medarbejdere. Forretningsområderne blev også udvidet til mere end blot fodbold, blandt andet med ejerskab i fitnessdk, Lalandia samt udlejningsejendomme, og alt sammen blev lagt sammen i det nye og børsnoterede selskab PARKEN Sport & Entertainment A/S. I samme periode blev der under den store håndboldfeber i landet også etableret et herre- og damehåndboldhold i klubben under navnet FCK Håndbold, hvilket i dag dog er lukket ned igen.
Klubben nyder stor sportslig succes under ‘Don Ø’ og Niels Chr. Holmstrøm
Sportsligt startede den nye FCK-æra for alvor i 2001, hvor Niels Christian Holmstrøm og Flemming Østergaard lavede en række store sportslige investeringer. Blandt andet hentede man nordmanden Ståle Solbakken i Aalborg Boldspilklub og Jacob Laursen i den engelske traditionsklub Derby. Senere kom også Christian Poulsen til fra Ajax Amsterdam. På trænerposten blev der ansat en englænder med et CV, som virkelig trak store overskrifter i nyhederne. Ny cheftræner Roy Hodgson var ikke hr-hvem-som-helst, da han inden FCK havde været landstræner for Schweiz samt cheftræner for klubberne italienske Inter og engelske Blackburn. Efter opholdet i FC København fortsatte han da også op ad karrierestigen i Fulham, Liverpool, det engelske landshold samt senest Crystal Palace. I 2002 trak Flemming ’Don Ø’ Østergaard sig tilbage som administrerende direktør for i stedet at blive bestyrelsesformand, men hans aktive rolle og store indflydelse i klubben fortsatte ufortrødent.
De succesfulde 00’ere for FCK
Investeringerne viste sig at bære frugt fra start, og i 2001 kunne klubben for første gang siden sit første leveår vinde Danmarksmesterskabet. Og præcis som i 1992 kunne mesterskabet sikres mod lokalrivalerne fra Brøndby IF, hvor især det spektakulære saksesparksmål af Zuma blev scoret. Bedriften skulle vise sig ikke at være et enkeltstående tilfælde, og mesterskabet blev hentet til Østerbro-klubben igen i 2003, 2004, 2006, 2007 og 2009 i 00’erne samt pokaltriumfer – og The Double – i 2004 og 2009. I 2005 blev det også til en triumf i første udgave af det uofficielle skandinaviske mesterskab Royal League, og det gentog sig i 2006. For første gang nogensinde i klubbens historie kunne FCK også kvalificere sig til fodboldens fineste selskab, gruppespillet i Champions League. Op til 2006-sæsonen opjusterede FC København atter sportsligt ved at lave sin største spiller transfer siden Brian Laudrup, da thyboen Jesper Grønkjær blev hentet i tyske Stuttgart, mens tidligere succestræner Ståle Solbakken gjorde comeback på træningsbanerne på Frederiksbjerg.
Sejre over Manchester United og Celtic skabte internationale nyheder
I klubbens første Champions League gruppespil blev engelske Manchester United, portugalske Benfica og skotske Celtic blev trukket op ad bowlen, og overraskende endte det med sejre over både Celtic og Manchester United, og især sejren over Manchester United af miniputterne fra Danmark skabte store overskrifter verden over i internationale nyheder. I sæsonen 2008/2009 kunne FC København med Ståle i spidsen også sikre sig klubbens første The Double i historien, hvilket mediernes nyheder blev omtalt som prikken over i’et af FCK’s dominans.
Finanskrise og ‘Don Ø’s afsted med hjerteklubben FC København
Under finanskrisen i 2008-2009 kom PARKEN Sport & Entertainment under stor økonomisk modgang, som langt størstedelen af det danske erhvervsliv. Den børsnoterede virksomhed præsenterede et underskud på hele 239 mio. kr., og det fik Flemming ’Don Ø’ Østergaard til at trække sig fra alle pligter i FC København.
Ståles succes i FCK var ikke gået ubemærket hen
Det skulle vise sig ikke at være et enkeltstående tilfælde med et gruppespil i fodboldens fineste selskab, da FCK allerede i 2010-2011 sæsonen igen kunne kvalificere sig til gruppespillet. Alligevel skulle den internationale kampagne blive historisk i denne sæson, da man formåede at avancere til ottendedelsfinalerne, hvilket dog endte med et samlet nederlag til engelsk Chelsea.
Den store succes under Ståle Solbakkens ledelse var ikke gået ubemærket hen, og specielt i tyske FC Köln havde man lagt mærke til cheftrænerens imponerende præstationer. Ståle forlod derfor FC København til fordel af den tyske storklub. I FC København kunne man i stedet præsentere den belgiske og yderst erfarne træner Ariel Jacobs, som blev hentet i – nu danskerklub – Anderlecht. Resultaterne viste sig dog hurtigt ikke at være overbevisende, men belgieren fik lang snor sportsligt. I 2013 blev det dog for meget for bestyrelsen i FCK, da man efter 5 runder i Superligaen var at finde under nedrykningsstregen. Til stor mediebevågenhed blev han i 2013 derfor udskiftet med Københavns mest populære nordmand, selveste Ståle Solbakken. Comebacket skulle da også vise sig at være succesfuldt, da nordmanden fik reddet FCK’s sæson med en 2. plads i Superligaen og klubbens tredje gruppespil i Champions League.
En ny ‘Ståle-æra’ efter comeback til hovedstaden
Den store succes under Ståle, og hans store popularitet, gjorde, at bestyrelsen i år 2014 valgte at ansætte Ståle Solbakken som klubbens manager og ikke blot cheftræner. Nordmanden fik derfor nu det fulde ansvar for førsteholdet, og Ståles idéer kom hurtigt endnu mere til udtryk både uden for og på banen – med stor succes. Sæsonen 2016/2017 endte med The Double, og blev dengang i nyhederne og blandt fansene betegnet som den perfekte sæson – og så endda i klubbens 25-årige jubilæumsår. Som alle andre fodboldklubber kan selveste FC København da også opleve nedture, og det skete i 2017/2018, sæsonen efter den perfekte sæson. Et hold med spillere som Robert Skov, Denis Vavro, Carlos Zeca og en meget ung Jonas Wind sluttede sæsonen helt uden medaljer, hvilket var første gang i 18 år. Tilliden til Ståle Solbakken var dog intakt grundet de tidligere meritter, trods der var endte tvivlere. Som manager var Ståle ikke afventende med en trodsreaktion efter den miserable sæson, og han hentede det senere klubikon Dame N’Doye ind – og det skulle vise sig at være en stor succes med 24 mål, topscorer i Superligaen samt Danmarksmesterskabet. I efteråret 2020, blot få måneder inde i den nye sæson, kunne FCK og Ståle i fællesskab meddele, at manageren stoppede efter 11 år og 13 titler fordelt over to perioder i spidsen for hovedstadsklubben.
En – måske for – stor arv efter Ståle Solbakken
Det var ikke hvem-som-helst, der skulle erstattes, og det var en stor arv, at skulle løfte. Ind blev hentet tidligere Gent og Genk-træner og nu FC Augsburg-træner, vestjyske Jess Thorup. Faktisk var Jess Thorup først netop startet i Genk, men han blev købt fri, da projektet i FC København ikke var til at sige nej til. Det perfekte match blev det dog aldrig for FCK, og trods dansk mesterskab og sejr i mere end halvdelen af alle kampe, blev Jess Thorup fyret i 2022 grundet manglende udvikling og dårlige resultater.
Det nye FC København under ‘Nees’
En ny cheftræner skulle der dog ikke kigges langt efter, for han sad allerede på bænken ved siden af Jess Thorup. Den unge assistenttræner Jacob Neestrup, som inden da havde vist stor succes som cheftræner i den gamle hovedstad for Viborg FF. Samtidig er Jacob ’Nees’ Neestrup tidligere spiller og ungdomstræner i FC København, og har et blåhvidt hjerte. Det var derfor med en minimal indkøringsperiode, at Jacob Neestrup kunne overtage tøjlerne. Kort efter blev det i nyheder og medier udkaldt til at blive en ny æra for FC København, da man med Jacob Neestrup startede ud med en historisk ubesejret periode i hele 13 kampe, hvilket er rekord for en nyansat cheftræner i Superligaen. Samtidig blev det stadfæstet af en historisk sejr i PARKEN på 7-0 over Odense Boldklub, hvilket også blev det 6. clean sheet i streg. Den unge cheftræner havde fået vendt skuden i klubben, og var i gang med at realisere det rigtig store potentiale i klubben. Det blev understreget med klubbens femte The Double på blot 20 år, og igen kunne fansene synge ”Hovedstanden .. de danske mestre!”.
PARKEN – FCK’s hjemmebane og nationalarenaen
Hjemmekampene for hovedstadsklubben spilles i nationalarenaen PARKEN, som stod færdig i nuværende form i 1992 – hele 32 år siden – efter en stor renovering. Rygter går derfor også på, at PARKEN snart skal under endnu en større renovation. Dog gennemgik den ene endetribune – den ældste tribune – en stor renovation i 2007-2009. PARKEN har i de seneste mange år haft store problemer med græsbanen, som sjældent har været blandt de bedste baner i landet. Selv til store kampe som internationale kampe og landskampe har banen ofte været under stor kritik i nyhederne. Hjemmebanen har en kapacitet på 38.000 tilskuere, mens rekorden blev sat i 2006 mod rivalerne fra Brøndby IF med hele 41.201 tilskuere – dette før renoveringen i 2007-2009, som sænkede kapaciteten. Før PARKEN var navnet på anlægget Københavns Idrætspark, som var anlagt helt tilbage i 1908. Faktisk spillede begge moderklubber for FC København, B1903 og KB, sine hjemmekampe i Københavns Idrætspark helt op til 1990, hvor den store renovering begyndte, og B1903 permanent flyttede tilbage til Gentofte Idrætspark. Det færdigrenoverede PARKEN i 1992 var ejet af investeringsselskabet Baltica, som er moderselskab til pensionsselskabet Danica. I 1998, en af Don Ø’s første meritter, kom PARKEN under FC Københavns ejerskab, da det blev købt af det nystiftede og børsnoterede PARKEN Sport & Entertainment, som også fodboldholdet røg ind under.
Stemningstribunen ‘Sektion 12’
En enkelt tribune i PARKEN er helt speciel og international kendt, nemlig Sektion 12. Den nedre sektion på den ene stemningstribune, som til hver hjemmekamp er spækket med hvidtrøjede og højlydte FCK-fans og grupperinger, der altid skaber en enestående stemning i nationalarenaen, kun matchet af Sydsiden på Brøndby Stadion. Grupperinger og fraktioner af fans er der mere end en håndfuld af, men den officielle fanklub hedder FCKFC, og har knap 10.000 medlemmer, som er flest af alle fanklubber i Danmark.
Træningsanlægget ‘Nummer 10’ på Frederiksberg
FC København har altid holdt til på Kjøbenhavns Boldklubs anlæg på Frederiksbergs Jens Jessens Vej, men i 2006 kunne klubben åbne op for helt nye og topmoderne faciliteter på anlægget. Det nye træningsanlæg blev opkaldt Nummer 10 med hentydning til trøje nr. 10, som i fodboldkredse symboliserer højt niveau, kreativitet og meget andet positivt.
Altid seneste nyt, transfers og rygter om FCK
På Feedball kan du finde live nyheder om hovedstandsklubben og din favorit klub FC København. For en klub på størrelse med FCK er det ikke sjældent med rygter, historier og nyheder, og derfor kan du med Feedball være sikker på, at du aldrig går glip af seneste nyt – når det sker.
Du kan også tilmelde dig vores FCK-mailservice, så du hver aften modtager en mail med alle dagens nyheder om løverne.
Åh, FCK! Du betyder alt for mig!