Altid seneste nyt om FCK med vores live nyheder
FC Midtjylland (forkortet FCM), eller ofte kaldet Ulvene og Hedens Drenge, har siden 1999 profileret sig som Danmarks mest innovative fodboldklub. Med et mål om at bryde grænser og skabe det umulige har klubben præget både dansk og international fodbold og skabt store nyheder med sin nysgerrighed og utraditionelle tilgang.
Fra fusion til Superliga
FC Midtjylland blev skabt som en overbygning den 1. juli 1999 mellem to jyske klubber: Herning Fremad og Ikast fS (nu Ikast FC). Begge klubber spillede i den næstbedste række, 1. division, men ambitionerne var større. Allerede i deres første sæson 1999/2000 rykkede FCM op i Superligaen – med stort forspring til nærmeste konkurrent.
Hjemmebanen, MCH Arena i Herning, blev klubbens base i 2004. Stadionet, som rummer næsten 12.000 tilskuere, ligger i hjertet af det store messe- og eventområde og har været ramme om både store sejre og intense lokalderbyer mod ærkerivalen Viborg FF – et af landets største lokalopgør efter FCK vs. Brøndby.
Claus Steinlein – manden med de mange nyheder
En helt afgørende figur i FCM’s udvikling har været Claus Steinlein, som altid har fyldt meget i landets fodboldnyheder. Allerede fra klubbens spæde start har han været med til at forme både den sportslige og organisatoriske struktur. Steinlein var drivkraften bag det banebrydende akademi og den datadrevne tilgang til scouting og analyse, som har gjort klubben til en af landets mest professionelle. Uden hans vision og ihærdighed havde mange af de nyskabelser, vi kender i dag, næppe set dagens lys.
Akademiet, der ændrede dansk talentudvikling
I 2004 åbnede FCM Danmarks første reelle fodboldakademi. Inspireret af franske modeller samledes unge talenter fra hele landet i Ikast, hvor de levede som professionelle spillere, samtidig med at de gik i skole. Akademiet skabte stjerner som Simon Kjær, Winston Reid, Jesper Juelsgård og Jonas Lössl allerede i det første hold. Ambitionen var høj: at have to spillere med ved VM i 2010 – det lykkedes med Reid (New Zealand) og Kjær (Danmark).
Samtidig oprettede klubben i Lagos, Nigeria, det unikke samarbejde med FC Ebedei. Her har talenter som Paul Onuachu, Frank Onyeka, Raphael Onyedika, Pione Sisto og Rilwan Hassan fået en tidlig og professionel træning, inden de blev bragt til Danmark og FCM’s akademi. Denne globale tilgang til talentudvikling har været et eksempel på klubbens banebrydende og dataorienterede strategi. Seneste nyt på akademisiden er etableringen af egen folkeskole, Guldminen, hvilket virkelig har været et diskussionsemne i landets nyheder.
Et revolutionerende setup og pioner-innovationer
Ud over akademiet har FCM været pioner på flere områder i dansk fodbold:
· Første danske klub med fokus på Big Data og avanceret statistik
· Første klub med egen dødboldstræner
· Første klub med egen eSports-afdeling
· Første med eget folkeskoleprojekt, Guldminen
Den stærke teknologiske og analytiske tilgang blev yderligere styrket, da Matthew Benham bragte ekspertise og kapital til klubben.
Benhams indtog og den sportslige opblomstring
I 2010’erne kom det afgørende vendepunkt. Selvom FCM havde etableret sig som en del af Superligaens top, var klubben økonomisk presset og tæt på konkurs efter finanskrisen. Det var her, den engelske matematiker og ejer af analysefirmaet Smartodds, Matthew Benham, trådte til og opkøbte klubben.
Med Benham fulgte ikke blot kapital, men også en revolutionerende tilgang til fodbold: data, analyse og avanceret scouting blev en naturlig del af klubbens DNA, herunder Table of Justice og xG (expected goals) for Superligaen.
Første mesterskab og internationalt gennembrud, som skabte store nyheder
I sæsonen 2014/2015 vandt FC Midtjylland deres første danske mesterskab under cheftræner Glen Riddersholm i hans sidste kamp for klubben. Det var kulminationen på mange års arbejde med akademiet og dataanalyse. Holdet bar præg af spillere fra egen ungdomsafdeling, som Sviatchenko, Sisto, Jesper Lauridsen og Igboun.
I 2016 markerede klubben sig også på den europæiske scene. Efter en sejr over Southampton FC kvalificerede FCM sig til Europa League-gruppespillet, hvor de sensationelt gik videre – inden en samlet eliminering mod Manchester United, men ikke før en historisk 2-1-sejr hjemme i Herning, hvilket gik verden rundt i fodbold nyheder.
Topklub i Danmark og europæisk deltagelse
Efterfølgende blev FC Midtjylland en af de mest dominerende klubber i dansk fodbold. Klubben hentede:
· Mestertitler i 2018 og 2020
· Pokaltriumf i 2019
· Deltagelse i Champions League-gruppespillet i 2020, hvor de som useedet slog tre modstandere ud i kvalifikationen og kom i gruppe med Liverpool, Atalanta og Ajax, men dog kun fik 2 point samlet
Den store nyhed: Vision 2025 og nyt ejerskab
I 2021 lancerede FC Midtjylland sin ambitiøse Vision 2025 på et pressemøde med besøg af både nationale og internationale nyheder. En vision der sigter mod at blive en Top 50-klub i Europa, nå 10.000 tilskuere i snit og opnå en kommerciel omsætning på 100 mio. kr. årligt.
Samtidig gik Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, ind som investor med 125 mio. kr. for 25% af aktierne. I 2023 overtog han hele ejerskabet, da han købte Matthew Benham ud. Samme år indviede klubben de helt nye og topmoderne træningsfaciliteter i Ikast – Ikast Complete – med Dream99-bygningen, hybridbaner, kunstgræsbaner og indendørsbanen Stadome, som er de bedste faciliteter i Skandinavien.
Mere end fodbold: FCM Samfund og kvindefodbold
FC Midtjylland er ikke kun en fodboldklub. Gennem initiativet FCM Samfund arbejder klubben aktivt med sociale projekter og uddannelse i lokalområdet. Her skabes muligheder for unge på og uden for banen, og klubben engagerer sig i inklusion og fællesskab.
Fra 2024 udvider FCM også sin sportslige horisont med et professionelt kvindefodboldprojekt, som skal bære klubbens værdier og ambitioner videre på den side af banen.
FCM Håndbold – et glemt kapitel
Inden FC Midtjylland for alvor blev kendt som fodboldklub, havde de også en stærk håndboldafdeling for kvinder. FCM Håndbold var i mange år blandt Europas bedste, deltog i Champions League og havde profiler som Anja Andersen og Veronica Kristiansen. Klubben eksisterede til 2018, hvorefter den blev til Herning-Ikast Håndbold.
FC Midtjylland i dag – en klub i konstant udvikling
Med solid lokal forankring, store internationale ambitioner, innovative metoder og stærke ejere står FC Midtjylland i dag som en af Danmarks mest professionelle og fremadrettede klubber, og bliver ved med at skabe store nyheder og historier. Spørgsmålet er ikke længere, om de kan – men hvor langt de kan nå i dansk og europæisk fodbold, samt hvor store transfers de kan blive ved med at lave.
Nyheder om FCM lige ved hånden med Feedball
Vi er ligesom dig vilde med FC Midtjylland, og følger dem rigtig tæt med vores live nyheder om FCM. Her på Feedball kan du altid følge med i seneste transfers, nyt og rygter om FCM fra mere end 100 danske lokale, regionale og nationale medier. Med vores gratis mail-system kan du som FCM-fan også hver aften modtage en mail med alle dagens FC Midtjylland nyheder.
Kom så Ulvene!