Altid seneste nyt om AaB med vores live nyheder
Odense Boldklub, oftest blot kendt som OB eller “De stribede”, er en af de mest traditionsrige klubber i dansk fodbold. Med base på Fyn og hjemmebane på det stemningsfyldte Odense Stadion – i dag kaldet Nature Energy Park – har klubben sat sit præg på dansk fodbold gennem mere end et århundrede. Stadionet, med plads til knap 16.000 tilskuere, rangerer blandt landets største, men har også fået tilnavnet “Slagmarken” blandt fans og i landets nyheder om fodbold grundet banens berygtede vintertilstande.
OB: En af landets ældste klubber med store historier
Fra cricket til fodbold
OB blev stiftet den 12. juli 1887 under navnet Odense Cricketklub. Først to år senere, i 1889, blev fodbold en del af foreningen, og navnet skiftede til det nuværende Odense Boldklub. Dermed er OB ældre end selv Dansk Boldspil Union og en af de ældste klubber i Danmark.
Fra Munke Mose til Ådalen
I klubbens tidlige år spillede man i Munke Mose, inden man i 1968 rykkede til det nuværende anlæg i Ådalen, hvor klubben stadig har sit træningsmiljø i dag.
Første glimt af storhed – og fald
Svend Jørgen Hansen og landsholdsgennembrud
Efter Anden Verdenskrig begyndte OB for alvor at røre på sig. I en reorganiseret landsturnering startede klubben i 3. division, men rykkede hurtigt op – hjulpet af den lokale helt Svend Jørgen Hansen, som også blev OB’s første landsholdsspiller.
Jørgen Leschly og vejen til udlandet
I 1949 blev Jørgen Leschly Sørensen topscorer i landets bedste række, og kort tid efter blev han den første OB’er solgt til en udenlandsk klub i en transfer – Atalanta i Italien – hvilket skabte store nyheder i fodbolddanmark. Han var også del af det danske landshold, som vandt OL-bronze i 1948.
Sølv og tilbagegang
OB’s første store resultat i den reorganiserede liga kom i 1951, da klubben hentede sølvmedaljer bag AB. Det blev dog et midlertidigt højdepunkt i OB’s historie – og kun få år senere, i 1955, befandt OB sig igen i landets næstbedste række.
Odenses interne krig – rivalopgør på højeste plan
I mange år måtte OB kæmpe i skyggen af de lokale rivaler B1909 og B1913, der begge havde succes i toppen af dansk fodbold, og skabte de største nyheder fra den fynske fodboldscene. B1909 vandt mesterskabet i både 1959 og 1964, mens OB stadig kæmpede for at markere sig.
Klimakset på rivaliseringen kom i 1973, hvor hele 28.000 tilskuere – fortsat tilskuerrekord på Odense Stadion – overværede lokalopgøret mellem B1909 og B1913. OB deltog ikke engang. Alle tre klubber delte dengang stadion, hvilket kun pustede til ilden.
De gyldne årtier – OB bryder igennem
Første mesterskab og Richard Møller Nielsens æra
Fra midten af 1970’erne ændrede OB sin status fra lokal medspiller til national magtfaktor. Oprykningen i 1975 og en pokalfinale året forinden varslede nye tider. I 1977 kom det første mesterskab, under ledelse af ingen ringere end Richard Møller Nielsen, som senere førte Danmark til EM-triumf i 1992. Han har i dag en tribune opkaldt efter sig på stadion, et navn som blev valgt af medier med lokale nyheder.
Mesterskaber, pokaler, nyheder og profiler
Under Richard Møller Nielsen oplevede OB en guldalder. Danmarksmesterskabet i 1982, en pokaltriumf i 1983 over lokalrivalerne fra B1909 (3-0) og profiler som Keld Bordinggaard og ikke mindst Lars Høgh, var blandt højdepunkterne. Sidstnævnte blev OB’s mest legendariske spiller med hele 817 førsteholdskampe.
I 1989 blev OB igen danske mestre – foran selveste Brøndby IF. Per Pedersen var en nøglefigur, og han blev i 1997 solgt til Blackburn for 25 millioner kroner – en af klubbens største transfers nogensinde, som skabte store landsdækkende nyheder.
Superligaen og miraklet i Madrid
Med indførelsen af Superligaen i 1991 var OB naturligvis med fra start. Samme år blev det til endnu en pokalsejr, og i 1993 sølvmedaljer. Det førte til europæisk deltagelse i 1994/95-sæsonen.
“Miraklet i Madrid” skabte internationale nyheder
Her skrev OB sig ind i både de danske og europæiske fodbold historier med det legendariske opgør mod Real Madrid. Første kamp i Odense blev tabt 2-3 på et sent mål af Michael Laudrup, og det så svært ud til returopgøret. Men i returopgøret på Bernabéu skete miraklet: Lars Høgh holdt buret rent, mens Ulrik Pedersen og Morten Bisgaard scorede målene til en sensationel 2-0 sejr. OB gik videre til kvartfinalen, hvor man dog tabte knebent til Parma. Men Odense Boldklub var blevet et kendt navn i de internationale fodboldnyheder. Men eventyret havde en pris – allerede i 1998 måtte klubben tage turen ned i 1. division.
En ustabil storhed – op og ned i 2000’erne
OB havde stadig glimt af succes: pokaltitler i 2002 og 2007, og i 2008 blev der lavet store salg, bl.a. Ulrik Laursen til FCK for 17-20 mio., Jonas Borring til FCM for 20 mio. og Djiby Fall til Lokomotiv Moskva for 35 mio. På trods af spillerafgange lykkedes det at hente sølv i Superligaen.
I 2009 og 2010 gentog OB bedriften med to sølvmedaljer. Med transfers til klubben, som Erik Djemba-Djemba (tidligere Manchester United-spiller), Demba-Nyrén (tidligere EfB) og Caca (fra AaB), samt deltagelse i Europa Leagues gruppespil, så det igen lyst ud.
Men midten af 2010’erne blev præget af ustabilitet, hyppige trænerskift og midterplaceringer. Den fynske storklub har siden kæmpet for at finde tilbage til fordums styrke.
Akademi og fodbolddiamanter fra Fyn
OB har gennem årene haft et af de mest veldrevne ungdomsakademier i landet og har fostret flere store profiler:
· Lars Høgh – OB’s største legende, 817 kampe og fast mand i klubben gennem hele karrieren. Nogle få men vigtige landskampe.
· Thomas Helveg – Over 175 kampe for OB, 108 landskampe og en glorværdig karriere i især italienske Serie A.
· Christian Eriksen – Selvom han aldrig nåede at spille seniorkampe for OB, blev han udviklet i klubbens ungdomsafdeling, inden han blev solgt til Ajax. I dag en af Danmarks mest ikoniske spillere.
Ejerskab og fremtidens håb
Bag kulisserne har Niels Thorborg, stifter af bl.a. L’easy, i mange år været hovedmanden og ejer bag OB. Som rigmand og mangeårig fan har han investeret betydeligt i klubben, både på og udenfor banen. Hans engagement har været en vigtig del af OB’s stabilitet – om end kritikken indimellem har lydt historier fra dele af fanbasen og i nyhederne om ambitionerne for klubbens sportslige retning.
Klar til en ny æra?
Odense Boldklub står i dag med stolte traditioner, en stærk ungdomsafdeling og en loyal fanbase. Men den næste store optur lader vente på sig. Fynboerne håber fortsat på, at Miraklet i Madrid blot var én af flere kommende kapitler i OB’s glorværdige historie – og at “De stribede” igen kan blande sig i toppen af dansk fodbold.
Nyheder om OB i realtid på Feedball
Feedball er din bedste ven, som OB-fan! Aldrig mere går du glip af seneste nyt om Odense Boldklub, når du på Feedball kan følge med live med nyheder om OB fra mere end 100 danske medier.
Tilmeld dig også vores mailservice om OB, hvor du hver aften modtager alle dagens nyheder om fynboerne.
Vi er OB – og I ka’ ikk’ li’ det!